Agricultura ecologica
Evolutia sferei de cuprindere a manifestarilor stiintifice si practice cu tenta ecologica, inclusiv a miscarii privind agricultura ecologica, ne indreptatesc sa apreciem ca in secolul urmator ecologia se va consolida ca stiinta si va domina practic toate ramurile economice.
Aceasta crestere rapida a importantei ecologiei este motivata de accentuarea unor fenomene ingrijoratoare, cum sunt: incalzirea pamantului, extinderea zonelor afectate de seceta si a suprafetei terenurilor erodate, acide sau/si slab aprovizionate cu materie organica;
scaderea numarului de specii vegetale si animale;
cresterea riscului poluarii apelor si solurilor cu nitrati si metale grele si al contaminarii produselor agroalimentare cu astfel de substante toxice care frecvent sunt asociate cu unele boli incurabile (cancerul);
mentinerea foametei pe glob la un nivel ridicat si, paradoxal, cresterea stocurilor de produse agroalimentare etc.
Agricultura fiind ramura economica cea mai strans legata de natura este, in acelasi timp, victima ca urmare a influntei negative a fenomenelor mentionate anterior asupra cantitatii, calitatii si eficientei economice a recoltelor agricole si, respectiv, agresor, prin tehnologiile agricole, mai ales a celor de tip industrial bazate pe mecanizare si chimizare care se pare ca au contribuit cel mai mult la degradarea mediului inconjurator si implicit la periclitarea sanatatii omului.
In acest context o solutie realista pare a fi agricultura ecologica intrucat are in vedere urmatoarele:
-cresterea si mentinerea fertilitatii solurilor la potentialul natural;
-conservarea diversitatii biologice, sociale si economice;
-obtinerea de recolte agricole suficiente cantitativ si stabile, de buna calitate si sanatoase;
-restaurarea structurala si functionala a mediului inconjurator.
Avand in vedere marea importanta pe care o are agricultura ecologica, ne-am propus sa prezentam in paginile revistei "Fermierul" un ghid practic pe aceasta tema.
Acesta se adreseaza unei categorii largi de cititori, mai mult sau mai putin legati de natura si agricultura, cu scopul de a-i familiariza cu principiile teoretice si masurile practice specifice agriculturii ecologice, pentru a le stimula capacitatea creatoare in proiectarea si aplicarea de tehnologii ecologice corespunzatoare conditiilor si resurselor locale.
Asadar, in afara informatiilor din literatura de specialitate, care speram sa fie pe masura asteptarilor, aceasta serie de articole ofera celor interesati posibilitatea de a dialoga prin intrebari, expuneri de opinii si chiar schimburi de experienta.
Dr. ing. Ion TONCEA
Aceasta crestere rapida a importantei ecologiei este motivata de accentuarea unor fenomene ingrijoratoare, cum sunt: incalzirea pamantului, extinderea zonelor afectate de seceta si a suprafetei terenurilor erodate, acide sau/si slab aprovizionate cu materie organica;
scaderea numarului de specii vegetale si animale;
cresterea riscului poluarii apelor si solurilor cu nitrati si metale grele si al contaminarii produselor agroalimentare cu astfel de substante toxice care frecvent sunt asociate cu unele boli incurabile (cancerul);
mentinerea foametei pe glob la un nivel ridicat si, paradoxal, cresterea stocurilor de produse agroalimentare etc.
Agricultura fiind ramura economica cea mai strans legata de natura este, in acelasi timp, victima ca urmare a influntei negative a fenomenelor mentionate anterior asupra cantitatii, calitatii si eficientei economice a recoltelor agricole si, respectiv, agresor, prin tehnologiile agricole, mai ales a celor de tip industrial bazate pe mecanizare si chimizare care se pare ca au contribuit cel mai mult la degradarea mediului inconjurator si implicit la periclitarea sanatatii omului.
In acest context o solutie realista pare a fi agricultura ecologica intrucat are in vedere urmatoarele:
-cresterea si mentinerea fertilitatii solurilor la potentialul natural;
-conservarea diversitatii biologice, sociale si economice;
-obtinerea de recolte agricole suficiente cantitativ si stabile, de buna calitate si sanatoase;
-restaurarea structurala si functionala a mediului inconjurator.
Avand in vedere marea importanta pe care o are agricultura ecologica, ne-am propus sa prezentam in paginile revistei "Fermierul" un ghid practic pe aceasta tema.
Acesta se adreseaza unei categorii largi de cititori, mai mult sau mai putin legati de natura si agricultura, cu scopul de a-i familiariza cu principiile teoretice si masurile practice specifice agriculturii ecologice, pentru a le stimula capacitatea creatoare in proiectarea si aplicarea de tehnologii ecologice corespunzatoare conditiilor si resurselor locale.
Asadar, in afara informatiilor din literatura de specialitate, care speram sa fie pe masura asteptarilor, aceasta serie de articole ofera celor interesati posibilitatea de a dialoga prin intrebari, expuneri de opinii si chiar schimburi de experienta.
Dr. ing. Ion TONCEA