Sa asiguram, prin toate mijloacele, inmagazinarea apei in sol
Preocuparea de capetenie
a tuturor agricultorilor in sezonul rece trebuie sa se orienteze spre acumularea
in sol a tuturor resurselor de apa provenita din precipitatii, deoarece solul
trebuie mentinut in permanenta ca un burete, cu stratul superficial receptiv pentru
apa si cu capacitatea de a bloca orice pierderi de apa.
Apa este factorul care de cele mai multe ori, hotaraste nivelul si calitatea productiilor agricole.
Din aceste motive, in special, in perimetrele neamenajate pentru irigat, nici un efort nu este prea mare pentru a asigura rezerva de apa in sol.
Cercetari riguroase demonstreaza ca 1 mm de apa acumulata in sol in sezonul rece echivaleaza cu 2-3 mm din perioada de vegetatie.
In afara precipitatiilor atmosferice, care reprezinta surse de baza pentru aprovizionarea cu apa a solului, mai exista unele surse secundare cu valori reduse, ce nu trebuie neglijate, deoarece pot ajuta plantele in special in perioadele critice pentru apa, cum sunt ceata si roua.
Astfel, se aprecieaza ca in fiecare zi ceata poate aduce in sol 0,3 mm apa, iar roua, in unele zone, 10 mm/an.
Dar exista si roua interna, formata prin ridicarea vaporilor de apa din adancime spre suprafata si care in unele zone poate asigura peste 70 mm/an, apa rezultata din descompunerea microbiana a materiei organice din sol etc.
Rezerva de apa acumulata in sol in sezonul rece constituie criteriul cel mai obiectiv pentru dimensionarea unor elemente tehnologice, ca: densitatea culturilor, sistemul de fertilizare, durata perioadei de vegetatie a soiului (hibridului) cultivat etc.
Insusirea de a recepta si inmagazina orice cantitate de apa in sol se obtine prin lucrari corespunzatoare aplicate solului.
Se apreciaza ca din precipitatiile cazute cca 1/3 se infiltreaza in sol, 1/3 se scurg la suprafata solului si 1/3 se evapora.
Prin lucrarile aplicate solului, trebuie sa se reduca la maximum scurgerile de la suprafata solului si pierderile prin evaporare astfel incat cea mai mare parte din apa cazuta sa se inmagazineze in sol.
Cercetarile in acest domeniu demonstreaza ca in terenul arat se infiltreaza 64,4% din precipitatii, pe cand in terenul nearat, doar 9,2%.
Un rol important in inmagazinarea apei in sol il are si prezenta unui strat vegetal la suprafata solului, in care situatie se acumuleaza 97% din apa cazuta, pe cand pe solul descoperit numai 41%.
Mentinerea solului receptiv pentru apa presupune executarea lucrarilor de afanare prin lucrari superficiale, prin aratura, prin lucrari cu cizelul, prin lucrari de scarificare etc.
Folosirea gunoiului de grajd, de asemenea, asigura structurarea solului si mentinerea lui intr-o stare de afanare optima pentru cresterea plantelor si favorabila pentru inmagazinarea si pastrarea apei in sol.
In scopul cresterii rezervei de apa din sol, in special in zonele secetoase, care sunt tot mai frecvente si mai extinse in tara noastra in ultima perioada, sunt necesare masuri pe termen lung si masuri curente care trebuie respectate cu rigurozitate si care se refera la:
Perdele de protectie care reduc pierderile prin evaporare cu 25-35%, maresc umiditatea solului si aerului cu 5-15%, reduc coeficientul de transpiratie al plantelor etc.
Masuri de retinere a zapezii prin diferite mijloace (garduri parazapezi, cate 2-3 randuri de tulpini de porumb, floarea-soarelui, sorg etc, lasate netaiate, valuri de zapada etc.)
Administrarea ingrasamintelor organice.
Asigurarea asolamentului si respectarea rotatiei culturilor.
Mulcirea naturala a solului, prin lucrari superficiale si mulcirea artificiala, prin folosirea diferitelor materiale.
Nivelarea solului pentru a reduce suprafata de evaporare etc.
Consideram ca toate acestea constituie suficiente argumente pentru ca toti proprietarii de pamant sa faca eforturile necesare in scopul acumularii in sol a tuturor resurselor de apa.
Pentru aceasta, toate suprafetele arabile (cu exceptia terenurilor nisipoase, celor supuse eroziunii etc.) sa fie arate sau afanate prin alte mijloace (cizel, scarificator).
Tocarea tuturor resturilor vegetale si incorporarea lor in stratul arat (o parte din resturile vegetale maruntite pot ramane la suprafata, pentru protectia solului, in masura in care nu ingreuneaza lucrarea de semanat), executarea araturii si nivelarea acesteia inainte de aparitia inghetului constituie masuri sigure pentru inmagazinarea si conservarea apei in sol.
In situatia in care nu s-a reusit efectuarea lucrarii pe toate suprafetele, se va continua executarea acesteia in ferestrele iernii, astfel ca in primavara toate suprafetele sa fie lucrate, afanate si nivelate.
In aceste conditii, in primavara nu mai sunt necesare lucrari care rascolesc solul pentru a-l nivela, si care contribuie la pierderi mari de apa prin evaporare.
Dr. ing. Vasile POPESCU
Apa este factorul care de cele mai multe ori, hotaraste nivelul si calitatea productiilor agricole.
Din aceste motive, in special, in perimetrele neamenajate pentru irigat, nici un efort nu este prea mare pentru a asigura rezerva de apa in sol.
Cercetari riguroase demonstreaza ca 1 mm de apa acumulata in sol in sezonul rece echivaleaza cu 2-3 mm din perioada de vegetatie.
In afara precipitatiilor atmosferice, care reprezinta surse de baza pentru aprovizionarea cu apa a solului, mai exista unele surse secundare cu valori reduse, ce nu trebuie neglijate, deoarece pot ajuta plantele in special in perioadele critice pentru apa, cum sunt ceata si roua.
Astfel, se aprecieaza ca in fiecare zi ceata poate aduce in sol 0,3 mm apa, iar roua, in unele zone, 10 mm/an.
Dar exista si roua interna, formata prin ridicarea vaporilor de apa din adancime spre suprafata si care in unele zone poate asigura peste 70 mm/an, apa rezultata din descompunerea microbiana a materiei organice din sol etc.
Rezerva de apa acumulata in sol in sezonul rece constituie criteriul cel mai obiectiv pentru dimensionarea unor elemente tehnologice, ca: densitatea culturilor, sistemul de fertilizare, durata perioadei de vegetatie a soiului (hibridului) cultivat etc.
Insusirea de a recepta si inmagazina orice cantitate de apa in sol se obtine prin lucrari corespunzatoare aplicate solului.
Se apreciaza ca din precipitatiile cazute cca 1/3 se infiltreaza in sol, 1/3 se scurg la suprafata solului si 1/3 se evapora.
Prin lucrarile aplicate solului, trebuie sa se reduca la maximum scurgerile de la suprafata solului si pierderile prin evaporare astfel incat cea mai mare parte din apa cazuta sa se inmagazineze in sol.
Cercetarile in acest domeniu demonstreaza ca in terenul arat se infiltreaza 64,4% din precipitatii, pe cand in terenul nearat, doar 9,2%.
Un rol important in inmagazinarea apei in sol il are si prezenta unui strat vegetal la suprafata solului, in care situatie se acumuleaza 97% din apa cazuta, pe cand pe solul descoperit numai 41%.
Mentinerea solului receptiv pentru apa presupune executarea lucrarilor de afanare prin lucrari superficiale, prin aratura, prin lucrari cu cizelul, prin lucrari de scarificare etc.
Folosirea gunoiului de grajd, de asemenea, asigura structurarea solului si mentinerea lui intr-o stare de afanare optima pentru cresterea plantelor si favorabila pentru inmagazinarea si pastrarea apei in sol.
In scopul cresterii rezervei de apa din sol, in special in zonele secetoase, care sunt tot mai frecvente si mai extinse in tara noastra in ultima perioada, sunt necesare masuri pe termen lung si masuri curente care trebuie respectate cu rigurozitate si care se refera la:
Perdele de protectie care reduc pierderile prin evaporare cu 25-35%, maresc umiditatea solului si aerului cu 5-15%, reduc coeficientul de transpiratie al plantelor etc.
Masuri de retinere a zapezii prin diferite mijloace (garduri parazapezi, cate 2-3 randuri de tulpini de porumb, floarea-soarelui, sorg etc, lasate netaiate, valuri de zapada etc.)
Administrarea ingrasamintelor organice.
Asigurarea asolamentului si respectarea rotatiei culturilor.
Mulcirea naturala a solului, prin lucrari superficiale si mulcirea artificiala, prin folosirea diferitelor materiale.
Nivelarea solului pentru a reduce suprafata de evaporare etc.
Consideram ca toate acestea constituie suficiente argumente pentru ca toti proprietarii de pamant sa faca eforturile necesare in scopul acumularii in sol a tuturor resurselor de apa.
Pentru aceasta, toate suprafetele arabile (cu exceptia terenurilor nisipoase, celor supuse eroziunii etc.) sa fie arate sau afanate prin alte mijloace (cizel, scarificator).
Tocarea tuturor resturilor vegetale si incorporarea lor in stratul arat (o parte din resturile vegetale maruntite pot ramane la suprafata, pentru protectia solului, in masura in care nu ingreuneaza lucrarea de semanat), executarea araturii si nivelarea acesteia inainte de aparitia inghetului constituie masuri sigure pentru inmagazinarea si conservarea apei in sol.
In situatia in care nu s-a reusit efectuarea lucrarii pe toate suprafetele, se va continua executarea acesteia in ferestrele iernii, astfel ca in primavara toate suprafetele sa fie lucrate, afanate si nivelate.
In aceste conditii, in primavara nu mai sunt necesare lucrari care rascolesc solul pentru a-l nivela, si care contribuie la pierderi mari de apa prin evaporare.
Dr. ing. Vasile POPESCU