Se mai recomanda zeama bordeleza?
Folosirea zemei bordeleze in combaterea manei la vita de vie are o vechime de peste 100 de ani.
Inainte de aparitia manei proprietarii de vii din zona Bordeaux (Franta), care aveau vii pe marginea drumurilor, obisnuiau sa le stropeasca cu o solutie de sulfat de cupru si var pentru a le feri de raufacatori.
Dupa aparitia manei s-a constatat ca aceste vii nici nu se imbolnaveau.
Pentru prima data zeama bordeleza a fost folosita in anul 1855, in Franta, de catre profesorul Millardet, in vederea protejarii vitei de vie impotriva atacului de mana ajungand sa fie unul din cele mai raspandite produse folosit in aceste tratamente.
Intre timp au aparut noi fungicide eficiente si care, in plus asigura o mai mare usurinta in efectuarea tratamentelor.
Cu toate acestea, zeama bordeleza este prezenta pe lista fungicidelor recomandate, deoarece se remarca printr-o mare eficacitate in prevenirea atacului de mana, o buna aderenta si o solubilizare treptata a cuprului, ceea ce prelungeste eficacitatea acesteia etc. Aplicarea zemei bordeleze la ultimele stropiri asigura mentinerea frunzelor pe butuc o perioada mai lunga, ceea ce favorizeaza maturarea coardelor si a strugurilor.
Numeroase observatii au dovedit ca ultimile tratamente antimana cu zeama bordeleza au influenta favorabila si asupra atacului de oidium (fainare), ca si asupra putregaiului acid, de origine bacteriana.
Literatura de specialitate mentioneaza si efectul pozitiv pe care il au urmele de cupru in must in prevenirea aparitiei unor gusturi dezagreabile (de hidrogen sulfurat, mercaptan) la vinurile rezultate.
In ultimul timp se preconizeaza practicarea unei "viticulturi biologice" in vederea protejarii mediului inconjurator, pastrarii echilibrului natural, mentinerii fertilitatii solului, obtinerii unor produse vitivinicole care sa nu afecteze sanatatea consumatorilor.
In acest scop se recomanda tratamente pentru combaterea manei cu fungicide pe baza de cupru in care sulfatul de cupru, sub forma de zeama bordeleza, ocupa un loc important.
Prepararea zemii bordeleze este insa destul de anevoioasa necesitand o atentie sporita pentru a obtine o neutralizare perfecta.
In plus, zeama bordeleza trebuie folosita in aceeasi zi in care a fost preparata, deoarece daca se pastreaza pana a doua zi isi pierde eficacitatea.
Conf. dr. Magdalena GEORGESCU
Inainte de aparitia manei proprietarii de vii din zona Bordeaux (Franta), care aveau vii pe marginea drumurilor, obisnuiau sa le stropeasca cu o solutie de sulfat de cupru si var pentru a le feri de raufacatori.
Dupa aparitia manei s-a constatat ca aceste vii nici nu se imbolnaveau.
Pentru prima data zeama bordeleza a fost folosita in anul 1855, in Franta, de catre profesorul Millardet, in vederea protejarii vitei de vie impotriva atacului de mana ajungand sa fie unul din cele mai raspandite produse folosit in aceste tratamente.
Intre timp au aparut noi fungicide eficiente si care, in plus asigura o mai mare usurinta in efectuarea tratamentelor.
Cu toate acestea, zeama bordeleza este prezenta pe lista fungicidelor recomandate, deoarece se remarca printr-o mare eficacitate in prevenirea atacului de mana, o buna aderenta si o solubilizare treptata a cuprului, ceea ce prelungeste eficacitatea acesteia etc. Aplicarea zemei bordeleze la ultimele stropiri asigura mentinerea frunzelor pe butuc o perioada mai lunga, ceea ce favorizeaza maturarea coardelor si a strugurilor.
Numeroase observatii au dovedit ca ultimile tratamente antimana cu zeama bordeleza au influenta favorabila si asupra atacului de oidium (fainare), ca si asupra putregaiului acid, de origine bacteriana.
Literatura de specialitate mentioneaza si efectul pozitiv pe care il au urmele de cupru in must in prevenirea aparitiei unor gusturi dezagreabile (de hidrogen sulfurat, mercaptan) la vinurile rezultate.
In ultimul timp se preconizeaza practicarea unei "viticulturi biologice" in vederea protejarii mediului inconjurator, pastrarii echilibrului natural, mentinerii fertilitatii solului, obtinerii unor produse vitivinicole care sa nu afecteze sanatatea consumatorilor.
In acest scop se recomanda tratamente pentru combaterea manei cu fungicide pe baza de cupru in care sulfatul de cupru, sub forma de zeama bordeleza, ocupa un loc important.
Prepararea zemii bordeleze este insa destul de anevoioasa necesitand o atentie sporita pentru a obtine o neutralizare perfecta.
In plus, zeama bordeleza trebuie folosita in aceeasi zi in care a fost preparata, deoarece daca se pastreaza pana a doua zi isi pierde eficacitatea.
Conf. dr. Magdalena GEORGESCU