Ce sunt trufele?
Ce sunt trufele? Un produs de lux care se vinde la preturi exorbitante!
Trufele sunt ciuperci care cresc in pamant, in simbioza cu radacinile anumitor specii de copaci. Trufele sunt cunoscute de mii de ani pentru aroma si gustul lor absolut deosebite, care le transforma in adevarate delicatese.
Pretul mediu de vanzare al trufelor este undeva intre 500 si 1.000 euro/kg.
Cultivarea trufelor poate fi o activitate foarte rentabila, pentru ca presupune investitii initiale modeste si nu cere cine stie ce efort. Pentru cine poseda un teren potrivit exista diferite moduri de a o practica.
Cel mai simplu mod, dar cu sanse minime de reusita, consta in sadirea, dupa saparea pamantului, a unor rasaduri de gorun, tei, stejar, alun, plop sau castan, sperand apoi ca tuberculii sa creasca spontan.
Modul optim consta in sadirea unor plante care au sporul inoculat in radacini, operatia de inoculare, facandu-se in laboratoare specializate.
Cultura trufelor difera fundamental de cea a altor specii de ciuperci cultivate (Agaricus, Pleurotus etc.). In tara noastra nu este luata in studiu si nu face parte din colectia de macromicete de la I.C.L.F. Vidra. Spontan, creste si la noi, in regiunile mai calde din sud, prin padurile rare de foioase, indeosebi in jurul fagilor si stejarilor.
Trufele prefera solurile pe pante expuse la soare. Se pot intâlni doua specii de trufe:
- Tuber aestivum (trufa de vara, trufa varatica);
- Tuber melanosporum ( fierea pamântului, trufa violeta, trufa neagra, trufa de iarna, trufa de Perigord).
In Franta, se cultiva Tuber melanosporum - trufa neagra sau de Perigord - si T. uncinatum - trufe albe sau de PiƩmont - iar in Italia Tuber magnatum.
Pentru infiintarea unei truferii adevarate se solicita investitii modice, multa perseverenta si rabdare, aceasta producând recolte mai bune dupa 10-15 ani de la infiintare. In plus, este nevoie de experienta.
S-au elaborat mai multe metode stiintifice de infiintare a unei truferii. Una dintre acestea consta in urmatoarele principii de baza, ce trebuie respectate cu strictete, si anume:
Trufele sunt ciuperci care cresc in pamant, in simbioza cu radacinile anumitor specii de copaci. Trufele sunt cunoscute de mii de ani pentru aroma si gustul lor absolut deosebite, care le transforma in adevarate delicatese.
Pretul mediu de vanzare al trufelor este undeva intre 500 si 1.000 euro/kg.
Cultivarea trufelor poate fi o activitate foarte rentabila, pentru ca presupune investitii initiale modeste si nu cere cine stie ce efort. Pentru cine poseda un teren potrivit exista diferite moduri de a o practica.
Cel mai simplu mod, dar cu sanse minime de reusita, consta in sadirea, dupa saparea pamantului, a unor rasaduri de gorun, tei, stejar, alun, plop sau castan, sperand apoi ca tuberculii sa creasca spontan.
Modul optim consta in sadirea unor plante care au sporul inoculat in radacini, operatia de inoculare, facandu-se in laboratoare specializate.
Ce spun specialistii despre cultivarea trufelor
Trufele sunt ciuperci comestibile care cresc pe radacinile unor specii de arbori, cu care formeaza, prin simbioza, organe specifice numite micorize. Prin intermediul micorizelor are loc schimbul de elemnte nutritive dintre arbore si ciuperca.
Trufa se dezvolta in sol la adâncimea de 3-15 cm si are forma unui tubercul de cartof, rotunda sau ovoida, cu protuberante sau circumvolutiuni mari de forma poligonala.
Diametrul trufelor este de cca 4- 12 cm, iar greutatea se situeaza intre 100-200 g. Invelisul exterior al trufei este gros, de culoare inchisa, neagra-albastruie, neagra-brunie, violacee sau alba.
Tehnologia de cultura a trufelor Trufele sunt ciuperci comestibile care cresc pe radacinile unor specii de arbori, cu care formeaza, prin simbioza, organe specifice numite micorize. Prin intermediul micorizelor are loc schimbul de elemnte nutritive dintre arbore si ciuperca.
Trufa se dezvolta in sol la adâncimea de 3-15 cm si are forma unui tubercul de cartof, rotunda sau ovoida, cu protuberante sau circumvolutiuni mari de forma poligonala.
Diametrul trufelor este de cca 4- 12 cm, iar greutatea se situeaza intre 100-200 g. Invelisul exterior al trufei este gros, de culoare inchisa, neagra-albastruie, neagra-brunie, violacee sau alba.
Cultura trufelor difera fundamental de cea a altor specii de ciuperci cultivate (Agaricus, Pleurotus etc.). In tara noastra nu este luata in studiu si nu face parte din colectia de macromicete de la I.C.L.F. Vidra. Spontan, creste si la noi, in regiunile mai calde din sud, prin padurile rare de foioase, indeosebi in jurul fagilor si stejarilor.
Trufele prefera solurile pe pante expuse la soare. Se pot intâlni doua specii de trufe:
- Tuber aestivum (trufa de vara, trufa varatica);
- Tuber melanosporum ( fierea pamântului, trufa violeta, trufa neagra, trufa de iarna, trufa de Perigord).
In Franta, se cultiva Tuber melanosporum - trufa neagra sau de Perigord - si T. uncinatum - trufe albe sau de PiƩmont - iar in Italia Tuber magnatum.
Pentru infiintarea unei truferii adevarate se solicita investitii modice, multa perseverenta si rabdare, aceasta producând recolte mai bune dupa 10-15 ani de la infiintare. In plus, este nevoie de experienta.
S-au elaborat mai multe metode stiintifice de infiintare a unei truferii. Una dintre acestea consta in urmatoarele principii de baza, ce trebuie respectate cu strictete, si anume:
- alegerea si amenajarea terenului;
- insamântarea trufelor;
- alegerea esentelor lemnoase trufiere;
- mentinerea conditiilor de mediu favorabile micorizarii si fructificarii;
- lucrari de ingrijire in trufarii.
Alegerea si amenajarea terenului
Trufele prefera soluri calcaroase, sarace in materie organica, putin profunde, formate pe roci dezagregate si situate cel mai frecvent la o altitudine cuprinsa intre 200 - 600m. Un rol important in alegerea terenului il are si planta premergatoare. Nu se recomanda infiintrea unei truferii pe terenuri necultivate (teline, pârloage) sau pe terenuri despadurite.
Ca bune premergatoare se recomanda vita de vie, livezile de pomi, cerealele si plantele furajere. Pentru a corespunde cerintelor trufelor, solul poate fi ingrasat sau i se aplice amendamente.
Insamântarea trufelor
In prezent, metoda este modernizata, prin ea permitand asocierea arbore-ciuperca in conditii controlate. Se livreaza, astfel, diferite esente de arbori(plantute) destul de viguroase si micorizate cu trufe.
Plantele se procura din pepiniere îi mod asemanator puietilor altoiti ce se livreaza in tara noastra. Plantarea arborilor se face toamna târziu sau primavara timpuriu, densitatea de plantare fiind de 200- 600 arbori/ha, in functie de specia utilizata.
Alegerea esentelor lemnoase trufiere
Arborii se aleg in functie de zona in care va avea loc infiintarea plantatiei. Bune rezultate au dat, in Franta, esentele traditionale - stejarul pufos (Quercus pubescens) si stejarul verde (Quercus ilex), precum si alunul (Corylus spp.).
S-au mai testat, de asemenea pinul negru, teiul, cedrul, mesteacanul, fagul, castanul, duglasul.
La selectia arborilor se tine cont si de viteza de intrare pe rod a trufelor. Astfel, sub alun se recolteaza incepând dupa 5- 6 ani, iar sub stejar dupa 8-10 ani, dar datele sunt orientative.
Mentinerea conditiilor de mediu
Temperatura este de preferat sa nu prezinte excese; umiditatea sa fie mentinuta sub 15%; sa aiba loc o aerisire favorabila.
Lucrari de ingrijire in truferii
Se are in vedere un complex de operatii, dupa cum urmeaza:
-lucrarea superficiala a solului (5- 6 cm) pentru distrugerea buruienilor sau erbicidarea;
-irigarea - in iulie-august, când exista deficit de apa in sol, pâna la obtinerea unui optim de 60-70 mm. Aceasta se va executa cu apa cu reactie neutra sau alcalina;
-taiere de formare a arborilor (se face in primii ani) pentru a permite formarea unor coroane aerisite, dar care sa umbreasca uniform solul;
- mulcirea, care consta in acoperirea solului din truferii cu resturi de ramuri rezultate de la taiere sau cu un mulci special;
- ingrasarea suplimentara si amendarea; pH- ul solului trebuie sa fie in jur sau peste 8;
- fertilitatea poate fi imbunatatita cu ajutorul materiei organice de origine animala si vegetala sau prin aplicarea de ingrasaminte chimice cu calciu si potasiu.
Recoltarea trufelor
Maturarea trufelor are loc toamna, in cazul celor de Bourgogne, si in decembrie- februarie, pentru cele negre. Primele ciuperci apar uneori sub alun la 4 ani de la plantare, dar in general, trebuie asteptat cu perseverenta cca 5- 6 ani.
Pentru ca o truferie moderna sa fie rentabila, trebuie sa se recolteze 6-8 kg ciuperci/ha/an dupa o asteptare de 10-12 ani de la plantare. Se mentioneaza ca s-au recoltat si 10, chiar 30 kg, dupa cel de-al 15-lea an.
Precizam, in final, ca trufele reprezinta un produs de lux, ce se vinde la preturi exorbitante.
Ing. IOANA TUDOR
cerc. pr. I.C.L.F.Vidra
Alegerea si amenajarea terenului
Trufele prefera soluri calcaroase, sarace in materie organica, putin profunde, formate pe roci dezagregate si situate cel mai frecvent la o altitudine cuprinsa intre 200 - 600m. Un rol important in alegerea terenului il are si planta premergatoare. Nu se recomanda infiintrea unei truferii pe terenuri necultivate (teline, pârloage) sau pe terenuri despadurite.
Ca bune premergatoare se recomanda vita de vie, livezile de pomi, cerealele si plantele furajere. Pentru a corespunde cerintelor trufelor, solul poate fi ingrasat sau i se aplice amendamente.
Insamântarea trufelor
In prezent, metoda este modernizata, prin ea permitand asocierea arbore-ciuperca in conditii controlate. Se livreaza, astfel, diferite esente de arbori(plantute) destul de viguroase si micorizate cu trufe.
Plantele se procura din pepiniere îi mod asemanator puietilor altoiti ce se livreaza in tara noastra. Plantarea arborilor se face toamna târziu sau primavara timpuriu, densitatea de plantare fiind de 200- 600 arbori/ha, in functie de specia utilizata.
Alegerea esentelor lemnoase trufiere
Arborii se aleg in functie de zona in care va avea loc infiintarea plantatiei. Bune rezultate au dat, in Franta, esentele traditionale - stejarul pufos (Quercus pubescens) si stejarul verde (Quercus ilex), precum si alunul (Corylus spp.).
S-au mai testat, de asemenea pinul negru, teiul, cedrul, mesteacanul, fagul, castanul, duglasul.
La selectia arborilor se tine cont si de viteza de intrare pe rod a trufelor. Astfel, sub alun se recolteaza incepând dupa 5- 6 ani, iar sub stejar dupa 8-10 ani, dar datele sunt orientative.
Mentinerea conditiilor de mediu
Temperatura este de preferat sa nu prezinte excese; umiditatea sa fie mentinuta sub 15%; sa aiba loc o aerisire favorabila.
Lucrari de ingrijire in truferii
Se are in vedere un complex de operatii, dupa cum urmeaza:
-lucrarea superficiala a solului (5- 6 cm) pentru distrugerea buruienilor sau erbicidarea;
-irigarea - in iulie-august, când exista deficit de apa in sol, pâna la obtinerea unui optim de 60-70 mm. Aceasta se va executa cu apa cu reactie neutra sau alcalina;
-taiere de formare a arborilor (se face in primii ani) pentru a permite formarea unor coroane aerisite, dar care sa umbreasca uniform solul;
- mulcirea, care consta in acoperirea solului din truferii cu resturi de ramuri rezultate de la taiere sau cu un mulci special;
- ingrasarea suplimentara si amendarea; pH- ul solului trebuie sa fie in jur sau peste 8;
- fertilitatea poate fi imbunatatita cu ajutorul materiei organice de origine animala si vegetala sau prin aplicarea de ingrasaminte chimice cu calciu si potasiu.
Recoltarea trufelor
Maturarea trufelor are loc toamna, in cazul celor de Bourgogne, si in decembrie- februarie, pentru cele negre. Primele ciuperci apar uneori sub alun la 4 ani de la plantare, dar in general, trebuie asteptat cu perseverenta cca 5- 6 ani.
Pentru ca o truferie moderna sa fie rentabila, trebuie sa se recolteze 6-8 kg ciuperci/ha/an dupa o asteptare de 10-12 ani de la plantare. Se mentioneaza ca s-au recoltat si 10, chiar 30 kg, dupa cel de-al 15-lea an.
Precizam, in final, ca trufele reprezinta un produs de lux, ce se vinde la preturi exorbitante.
Ing. IOANA TUDOR
cerc. pr. I.C.L.F.Vidra