Plante aromatice si condimentare: Leusteanul
Plante aromatice si condimentare: Leusteanul
Leusteanul (Levisticum officinale Koch.) se cultiva pentru frunzele si semintele sale intrebuintate in arta culinara.
Este o planta perena de cultura, originara din sudul Europei, cunoscuta din cele mai vechi timpuri.
Leusteanul este o planta glabra, robusta, lucitoare si atinge inaltimea de 1 - 2,5 m. Toate partile plantei prezinta o aroma specifica.
Subteran, leusteanul prezinta un rizom gros (uneori ramificat) ce se prelungeste cu o radacina pivotanta.
Florile leusteanului sunt de culoarea galbena - deschis, dispuse in umbele. Infloreste in perioada iunie - august. La un gram intra 200 - 240 de seminte, facultatea germinativa este de 30 - 50% si se pastreaza 2 - 3 ani.
Specia are pretentii reduse fata de factorii de vegetatie, creste si se dezvolta bine la temperatura de 10 - 12°C.
Leusteanul este rezistent si la temperaturile scazute de peste iarna.
De asemenea, suporta semiumbrirea.
Radacinile leusteanului sunt bine dezvoltate, fapt pentru care specia este relativ rezistenta la seceta. Cerinte mai mari pentru apa are doar in primul an de viata, la inceputul perioadei de vegetatie.
Leusteanul are pretentii modeste fata de sol, indicate fiind cele mai bune sunt solurile mijlocii spre usoare (luto-nisipoase sau nisipo lutoase).
Ca pozitie, leusteanul prefera mai mult locurile umbrite. Tehnologia de cultura recomanda ca bune premergatoare leguminoasele.
Terenul pe care se va cultiva leusteanul trebuie lucrat “gradinareste”. Semanatul se poate face toamna, dar si primavara, in luna martie (10 - 30). Necesarul de seminte este de 50 g/100 m².
Cultura de leusteanse poate infiinta pe teren modelat (in brazde inaltate - 1), dar si pe teren nemodelat (2). Adâncimea la semanat este de 1 - 1,5 cm.
Pentru reusita culturii de leustean, foarte important este o buna pregatire a solului si un teren lipsit de buruieni.
Lucrarile de intretinere se refera la raritul culturii de leustean, conform schemei de infiintare a culturii, irigare, dar si la prasitul manual si mecanic pe suprafete mari.
Pentru suprafete reduse, gradinarii obisnuiesc sa produca mai intâi rasad in rasadnite reci.
Plantarea rasadurilor de leustean se poate face atât toamna, cât si primavara.
Leusteanul se inmulteste si prin despartirea tufelor, cu plantare primavara, devreme.
Frunzele de leustean se recolteaza, incepând din anul I, iar fructele si radacinile numai in anul II de cultura. Dupa fiecare recoltare, frunzele trebuie sa fie transportate cât mai repede la umbra, in soproane sau in incaperi, in vederea conditionarii.
Productia de frunze este de circa 20 kg/100 m². Fructele se recolteaza din anul II de cultura, când au capatat o culoare cafenie. Productia medie de seminte este de 5 kg/100 m², iar de radacini - 200 kg/100 m².
Leusteanul are si intrebuintari farmaceutice. In rizomi si radacini se gaseste ulei volatil (1%), dar si alte componente.
Ing. Viorel RADOI
Cititi si:
Sa cultivam plante aromatice si condimentare - Cimbrisorul
http://www.fermierul.ro/modules.php?name=News&file=article&sid=333
Cretisoara sau Iarba Domnului
http://www.live-food.eu/Cretisoara-sau-Iarba-Maicii-Domnului.html
Leusteanul (Levisticum officinale Koch.) se cultiva pentru frunzele si semintele sale intrebuintate in arta culinara.
Este o planta perena de cultura, originara din sudul Europei, cunoscuta din cele mai vechi timpuri.
Leusteanul este o planta glabra, robusta, lucitoare si atinge inaltimea de 1 - 2,5 m. Toate partile plantei prezinta o aroma specifica.
Subteran, leusteanul prezinta un rizom gros (uneori ramificat) ce se prelungeste cu o radacina pivotanta.
Florile leusteanului sunt de culoarea galbena - deschis, dispuse in umbele. Infloreste in perioada iunie - august. La un gram intra 200 - 240 de seminte, facultatea germinativa este de 30 - 50% si se pastreaza 2 - 3 ani.
Specia are pretentii reduse fata de factorii de vegetatie, creste si se dezvolta bine la temperatura de 10 - 12°C.
Leusteanul este rezistent si la temperaturile scazute de peste iarna.
De asemenea, suporta semiumbrirea.
Radacinile leusteanului sunt bine dezvoltate, fapt pentru care specia este relativ rezistenta la seceta. Cerinte mai mari pentru apa are doar in primul an de viata, la inceputul perioadei de vegetatie.
Leusteanul are pretentii modeste fata de sol, indicate fiind cele mai bune sunt solurile mijlocii spre usoare (luto-nisipoase sau nisipo lutoase).
Ca pozitie, leusteanul prefera mai mult locurile umbrite. Tehnologia de cultura recomanda ca bune premergatoare leguminoasele.
Terenul pe care se va cultiva leusteanul trebuie lucrat “gradinareste”. Semanatul se poate face toamna, dar si primavara, in luna martie (10 - 30). Necesarul de seminte este de 50 g/100 m².
Cultura de leusteanse poate infiinta pe teren modelat (in brazde inaltate - 1), dar si pe teren nemodelat (2). Adâncimea la semanat este de 1 - 1,5 cm.
Pentru reusita culturii de leustean, foarte important este o buna pregatire a solului si un teren lipsit de buruieni.
Lucrarile de intretinere se refera la raritul culturii de leustean, conform schemei de infiintare a culturii, irigare, dar si la prasitul manual si mecanic pe suprafete mari.
Pentru suprafete reduse, gradinarii obisnuiesc sa produca mai intâi rasad in rasadnite reci.
Plantarea rasadurilor de leustean se poate face atât toamna, cât si primavara.
Leusteanul se inmulteste si prin despartirea tufelor, cu plantare primavara, devreme.
Frunzele de leustean se recolteaza, incepând din anul I, iar fructele si radacinile numai in anul II de cultura. Dupa fiecare recoltare, frunzele trebuie sa fie transportate cât mai repede la umbra, in soproane sau in incaperi, in vederea conditionarii.
Productia de frunze este de circa 20 kg/100 m². Fructele se recolteaza din anul II de cultura, când au capatat o culoare cafenie. Productia medie de seminte este de 5 kg/100 m², iar de radacini - 200 kg/100 m².
Leusteanul are si intrebuintari farmaceutice. In rizomi si radacini se gaseste ulei volatil (1%), dar si alte componente.
Ing. Viorel RADOI
Cititi si:
Sa cultivam plante aromatice si condimentare - Cimbrisorul
http://www.fermierul.ro/modules.php?name=News&file=article&sid=333
Cretisoara sau Iarba Domnului
http://www.live-food.eu/Cretisoara-sau-Iarba-Maicii-Domnului.html