Inceput de primavara in legumicultura
Dupa cum se stie, activitatea in legumicultura este, in general, continua in tot cursul anului, intr-un sector sau altul.
In aceasta perioada, daca terenul este zvantat, putandu-se intra cu utilajele, se incepe pregatirea patului germinativ pentru infiintarea culturilor din prima urgenta.
Pregatirea terenului consta in maruntirea si afanarea pamantului cu grapa pe o adancime de 5 - 8 cm, aplicarea ingrasamintelor chimice pe baza de azot in doze orientative de 100 - 150 kg/ha, erbicidarea cu produse specifice culturilor care se vor infiinta pe terenurile respective.
Modelarea terenului in brazde inaltate cu latimea la coronament de 50 si 94 cm asigura o scurgere rapida a excesului de apa, o incalzire buna a solului si permite infiintarea culturilor mai devreme, comparativ cu terenul nemodelat.
Lucrarea se executa mecanizat pe suprafete mai mari cu MMS - 2,8 (masina de modelat solul) sau manual, cu sapa si grebla, pe suprafete mici, in gradinile particulare.
Infiintarea culturilor primavara se face in mai multe urgente.
Astfel, imediat ce se poate intra pe teren si temperatura in sol este de 2 - 4°C (1 - 20 martie) se infiinteaza culturile de mazare de gradina, ceapa, salata, spanac, morcov, ridichi, patrunjel etc. Cand temperatura in sol este de 4 - 6°C se infiinteaza cultura de sfecla rosie, iar cand temperatura este de 8 - 10°C se infiinteaza culturile de tomate si fasole.
In spatiile protejate se aplica lucrari de ingrijire asupra rasadurilor de tomate, ardei, vinete, varza, conopida, salata etc., iar intre 1 - 10 martie se efectueaza infiintarea culturilor de varza timpurie, conopida timpurie, gulioare.
In a doua decada a lunii martie (10 - 20 martie) se planteaza si tomatele.
Se fac semanaturi pentru producerea rasadurilor de tomate de vara - toamna, ardei lung si gogosar, vinete, castraveti, aplicand lucrari de ingrijire corespunzatoare.
In cursul lunii martie se acopera solariile cu o folie de polietilena transparenta, in scopul obtinerii de legume proaspete, inaintea celor din culturile timpurii din camp.
Se foloseste folie de 0,15 - 0,2 mm grosime, iar lucrarea se face cu cca 10 zile inaintea infiintarii culturii in scopul incalzirii stratului de sol in care se dezvolta radacinile plantelor.
In luna aprilie, activitatea legumicola continua intr-un ritm mai accelerat.
In sere se aplica lucrari de ingrijire la culturile de tomate si castraveti (dirijarea factorilor de mediu, distrugerea buruienilor, copilit si palisat, stimularea fructificarii de tomate etc.).
In spatiile protejate se continua infiintarea culturilor de tomate, daca aceasta nu s-a incheiat in luna martie, se planteaza ardeiul, vinetele si se seamana fasolea, iar dupa 20 aprilie se infiinteaza culturile de castraveti si pepeni galbeni.
Se recolteaza varza si salata, se acorda lucrari de ingrijire rasadurilor necesare infiintarii culturilor timpurii in camp.
In camp se continua lucrarile de pregatire a terenului si semanatul la mazare si sfecla, esalonat, insa fara a depasi 10 aprilie, se seamana la interval de 1 - 2 saptamani ridichile de luna si cele de vara.
In a doua decada a lunii aprilie se planteaza varza de vara, iar dupa 20 aprilie tomatele timpurii si spre sfarsitul lunii ardeiul, vinetele, castravetii, pepenii galbeni etc. Este timpul semanatului pe brazde afara sau in rasadnite, varza alba de toamna, varza rosie, ceapa de apa, prazul, telina si se efectueaza lucrarile de ingrijire la culturile deja infiintate.
Se recolteaza sparanghelul, reventul, stevia si macrisul, precum si unele verdeturi anuale: salata, spanacul, ceapa verde, usturoiul verde etc.
Conf. univ. Gheorghita HOZA
Prof. Dr. Victor POPESCU
In aceasta perioada, daca terenul este zvantat, putandu-se intra cu utilajele, se incepe pregatirea patului germinativ pentru infiintarea culturilor din prima urgenta.
Pregatirea terenului consta in maruntirea si afanarea pamantului cu grapa pe o adancime de 5 - 8 cm, aplicarea ingrasamintelor chimice pe baza de azot in doze orientative de 100 - 150 kg/ha, erbicidarea cu produse specifice culturilor care se vor infiinta pe terenurile respective.
Modelarea terenului in brazde inaltate cu latimea la coronament de 50 si 94 cm asigura o scurgere rapida a excesului de apa, o incalzire buna a solului si permite infiintarea culturilor mai devreme, comparativ cu terenul nemodelat.
Lucrarea se executa mecanizat pe suprafete mai mari cu MMS - 2,8 (masina de modelat solul) sau manual, cu sapa si grebla, pe suprafete mici, in gradinile particulare.
Infiintarea culturilor primavara se face in mai multe urgente.
Astfel, imediat ce se poate intra pe teren si temperatura in sol este de 2 - 4°C (1 - 20 martie) se infiinteaza culturile de mazare de gradina, ceapa, salata, spanac, morcov, ridichi, patrunjel etc. Cand temperatura in sol este de 4 - 6°C se infiinteaza cultura de sfecla rosie, iar cand temperatura este de 8 - 10°C se infiinteaza culturile de tomate si fasole.
In spatiile protejate se aplica lucrari de ingrijire asupra rasadurilor de tomate, ardei, vinete, varza, conopida, salata etc., iar intre 1 - 10 martie se efectueaza infiintarea culturilor de varza timpurie, conopida timpurie, gulioare.
In a doua decada a lunii martie (10 - 20 martie) se planteaza si tomatele.
Se fac semanaturi pentru producerea rasadurilor de tomate de vara - toamna, ardei lung si gogosar, vinete, castraveti, aplicand lucrari de ingrijire corespunzatoare.
In cursul lunii martie se acopera solariile cu o folie de polietilena transparenta, in scopul obtinerii de legume proaspete, inaintea celor din culturile timpurii din camp.
Se foloseste folie de 0,15 - 0,2 mm grosime, iar lucrarea se face cu cca 10 zile inaintea infiintarii culturii in scopul incalzirii stratului de sol in care se dezvolta radacinile plantelor.
In luna aprilie, activitatea legumicola continua intr-un ritm mai accelerat.
In sere se aplica lucrari de ingrijire la culturile de tomate si castraveti (dirijarea factorilor de mediu, distrugerea buruienilor, copilit si palisat, stimularea fructificarii de tomate etc.).
In spatiile protejate se continua infiintarea culturilor de tomate, daca aceasta nu s-a incheiat in luna martie, se planteaza ardeiul, vinetele si se seamana fasolea, iar dupa 20 aprilie se infiinteaza culturile de castraveti si pepeni galbeni.
Se recolteaza varza si salata, se acorda lucrari de ingrijire rasadurilor necesare infiintarii culturilor timpurii in camp.
In camp se continua lucrarile de pregatire a terenului si semanatul la mazare si sfecla, esalonat, insa fara a depasi 10 aprilie, se seamana la interval de 1 - 2 saptamani ridichile de luna si cele de vara.
In a doua decada a lunii aprilie se planteaza varza de vara, iar dupa 20 aprilie tomatele timpurii si spre sfarsitul lunii ardeiul, vinetele, castravetii, pepenii galbeni etc. Este timpul semanatului pe brazde afara sau in rasadnite, varza alba de toamna, varza rosie, ceapa de apa, prazul, telina si se efectueaza lucrarile de ingrijire la culturile deja infiintate.
Se recolteaza sparanghelul, reventul, stevia si macrisul, precum si unele verdeturi anuale: salata, spanacul, ceapa verde, usturoiul verde etc.
Conf. univ. Gheorghita HOZA
Prof. Dr. Victor POPESCU