Ferma biodinamica-Specificul structural-functional al bovinelor
In cursul ultimelor secole de intemeiere a diferitelor discipline stiintifice, oamenii s-au straduit tot mai mult sa descifreze mecanismele naturii si au neglijat sau au dispretuit tot mai mult intelegerea ratiunii de a fi a structurilor si fenomenelor din natura.
Treptat, pentru a scapa de preocupari incomode, s-a acceptat implicit - si numai rareori explicit - ca ratiunea de a fi a lucrurilor este cea care corespunde intereselor omului si s-a luat ca unic criteriu de evaluare aspectul economic.
Sa incercam, totusi, sa ne oprim putin atentia asupra intrebarii: care este in natura locul bovinelor? Desigur, in paranteza se poate spune al rumegatoarelor, avand ca principal reprezentant bovinele.
Primul aspect care ne izbeste, atunci cand ne indreptam gandirea contemplativ-intuitiva asupra bovinelor, este observatia ca, in timp ce la toate animalele, apartinand altor familii decat bovideelor si cervideelor, hrana ingerata este imediat omorata de sucul gastric, la aceste doua familii ea se umple de o viata microbiana specifica si foarte activa.
Acest lucru se intampla in primul compartiment al asa-zisului stomac.
De fapt, "rumenul", la care ne referim acum, este o dilatare a esofagului, ca si urmatoarele doua compartimente, numai cheagul, ultimul compartiment, corespunzand stomacului propriu-zis.
Rumenul este foarte dezvoltat, ocupand toata partea stanga a abdomenului, de la diafragma pana la partea posterioara.
Treptat, pentru a scapa de preocupari incomode, s-a acceptat implicit - si numai rareori explicit - ca ratiunea de a fi a lucrurilor este cea care corespunde intereselor omului si s-a luat ca unic criteriu de evaluare aspectul economic.
Sa incercam, totusi, sa ne oprim putin atentia asupra intrebarii: care este in natura locul bovinelor? Desigur, in paranteza se poate spune al rumegatoarelor, avand ca principal reprezentant bovinele.
Primul aspect care ne izbeste, atunci cand ne indreptam gandirea contemplativ-intuitiva asupra bovinelor, este observatia ca, in timp ce la toate animalele, apartinand altor familii decat bovideelor si cervideelor, hrana ingerata este imediat omorata de sucul gastric, la aceste doua familii ea se umple de o viata microbiana specifica si foarte activa.
Acest lucru se intampla in primul compartiment al asa-zisului stomac.
De fapt, "rumenul", la care ne referim acum, este o dilatare a esofagului, ca si urmatoarele doua compartimente, numai cheagul, ultimul compartiment, corespunzand stomacului propriu-zis.
Rumenul este foarte dezvoltat, ocupand toata partea stanga a abdomenului, de la diafragma pana la partea posterioara.